Lastips

Gasmondstuk bij het MIG/MAG lassen

gasmondstukken

Het gasmondstuk is een onderdeel van het lastoorts waar te weinig aandacht aan wordt besteed. Daarom vinden wij het belangrijk om dit onderwerp juist eens onder de loep te nemen. Want wat voor vormen gasmondstukken zijn er allemaal? En wanneer gebruik je welke vorm?

Waarom een gasmondstuk bij het MIG/MAG lassen?

Het antwoord op deze vraag is kort en eenvoudig. Hij zorgt voor een goede gasverdeling rond het smeltbad en de contacttip.

Deze gasverdeling is nodig om de buitenlucht bij de las weg te houden. Buitenlucht bestaat voor 78% uit stikstof, 20% uit zuurstof en 2% andere gassen. Deze elementen hebben een negatieve uitwerking op de las. Gas heeft ook als functie een goede stroomoverdracht, daarnaast geeft gas een koelend effect aan het lasvoorstuk of slangenpakket.

Verschillende soorten en vormen van gasmondstukken

Gasmondstukken bestaan er in verschillende vormen. Deze vormen zijn belangrijk. De gebruikte lasspanning en lasstroom bepaalt welke vorm gasmondstuk je gebruikt. Zo is voor kortsluitbooglassen een gasmondstuk met een conische vorm het beste. Hierbij is de contacttip gelijk of steekt iets uit.

Je hebt de keuze uit een:

  • Cilindrisch gasmondstuk – Deze is geheel recht van vorm
  • Conisch gasmondstuk – Deze loopt van voren schuin toe. Dit is om een juiste bundeling van de gasstroom te krijgen en om goed zicht te houden op het smeltbad en de lasnaad. Doordat hij niet te klein wordt aan de uitstroom, zal deze ook niet direct bij aanhechting van spatten de gasstroom afsluiten.
  • Sterk conisch – Deze loopt zeer sterk toe aan de voorzijde. Dit is voornamelijk om in kleine naadvormen te kunnen komen. Nadeel is dat hij snel dicht zit met lasspatten.
  • Rechte uitvoering met 2 uitstekende stukjes aan de gasmond – Deze gebruiken we voor het puntlassen. Zo kun je de plaat aandrukken met het gasmondstuk, zonder dat de contacttip het werkstuk raakt.

Gasmondstuk van koper of chroom?

Gasmondstukken zijn verkrijgbaar in een koper uitvoering, maar ook verchroomd. De verchroomde variant gebruiken we bij luchtgekoelde lastoortsen. Deze geven een betere warmteafvoer. Ook de lasspatten hechten minder snel aan.

Klemverbinding of schroefverbinding

Gasmondstukken vind je met een klemverbinding en met een schroefverbinding. Gasmondstukken met een schroefverbinding zitten beter vast en hebben ene goede warmteafvoer. Maar het heeft ook nadelen, zo kan schroefdraad snel vervuld raken waardoor je hem slecht kunt monteren en uiteindelijk sneller slijtage krijgt.

Onderhoud van gasmondstukken

Het is belangrijk om een gasmondstuk zo schoon mogelijk en vrij van lasspatten te houden. Als dit niet het geval is, zullen de aanwezige spatten turbulentie in de gasstroom veroorzaken. Deze turbulentie vergroot de kans op poreusheid in de las. Anti spat spray kan een goede hulpmiddel zijn om dit te voorkomen. Pas wel op met overmatig inspuiten met anti spat spray. We willen niet de kwaliteit van de las negatief beïnvloed wordt. We kennen vele soorten lasspray dus een goede info is zeker gewenst.

Bij het lassen met hoge lasstromen moet een gasmondstuk de juiste maat hebben. De contacttip is iets teruggetrokken in het mondstuk geplaatst. Hoogvermogen lassen is zo’n voorbeeld van lassen met hoge lasstromen.

Probleem oplossen: porositeit (stikstof en waterstof gasbelletjes)

Heb je gasbelletjes in de las waarbij porositeit ontstaat? Dan kan dat verschillende oorzaken hebben:

  1. Onvoldoende hoeveelheid beschermgas (ltr. / min).
  2. Te veel beschermgas, resulterend in turbulentie en aanzuigen omgevingslucht.
  3. Gasmondstuk dicht is gespat. Lasspatten dien je regelmatig te verwijderen met CO2-tang. Met anti- spat spray voorkom je spatten die zich aanhechten.
  4. Gasmondstuk niet goed opgeschoven.
  5. Verontreinigd beschermgas (lekke slang, slechte verbindingen: aanzuigingen omgevingslucht, onjuist beschermgas).