Lastips

MIG lassen van aluminium

aluminium mig lassen

Wanneer je een goede las wilt aanleggen met het MIG lassen van aluminium, dan ontkom je er niet aan om voor een pulserende lasproces te kiezen. Waar moet je nu precies op letten als het gaat aluminium MIG lassen?

Pulserend mig lassen

Bij het aanleggen van een kwalitatieve las bij dun aluminium plaatmateriaal, kies je voor een pulserend lasproces. Dit is omdat het gevaar van vervorming op de loer ligt. Bij het pulserend lassen wordt het vermogen verhoogd op het moment van de druppelovergang van de draad naar het materiaal. Op deze manier splitst de druppel zich makkelijker af van de draad. Dit proces moet goed ingesteld worden. Er zijn zelfs lasapparaten die hier speciale voorgeprogrammeerde programma’s hebben.

Synergetisch gestuurde lasapparaten

Een lasdraad met magnesium toevoeging reageert anders dan een lasdraad met silicium toevoeging. Er bestaan MIG lasappraten waarbij je met het draaien aan een knop de hele afstelling naar een hoger niveau brengt. Dit noemen we synergetisch gestuurde lasapparaten. Door aan een knop te draaien worden alle parameters automatisch aangepast aan de juiste instelling. Dit scheelt veel insteltijd. Natuurlijk is er tussen de lasapparaten ook een verschil in instelmogelijkheden. Zo heb je zelfs lasapparaten waarbij je de start en de krater (dit is het begin van de las en het einde van de las) volledig kunt programmeren.

Geavanceerde PulseMIG lasmachines

Naast de synergetisch gestuurde lasapparaten zijn er ook pulse lasapparaten die op de pulse een extra pulse zetten waardoor je aluminium MIG las er uit ziet als TIG laswerk. We praten dan over geavanceerde PulseMIG lasapparaten. Zo kun je zelfs een hoeklas van 1.0 mm aluminium lassen met een 1.2 mm lasdraad. Dit is alleen mogelijk als je alle parameters goed op elkaar afstelt.