In een eerder artikel schreven we al over het TIG lassen van RVS. We namen door waar je op moet letten voordat je gaat lassen. Met welk materiaal las je? Wat is de dikte van het materiaal? Waar ga je het voor gebruiken? Etc. In dit artikel bekijken we wat je nodig hebt bij het TIG lassen van RVS.
Gebruik juistE TIG lasdraad bij RVS lassen
Als je weet met welk materiaal je werkt, wat de toepassing is en wat de materiaal dikte is, dan kies je het juiste TIG lasdraad. In sommige gevallen weet je niet alle details, dan kies je voor een 316 TIG lasdraad. De 316 lasdraden hebben een Cr – Ni gehalte die met de meeste materialen goed te lassen zijn.
Lasverbinding bij RVS lassen
We willen ons eindproduct graag goed afleveren. Daarom kies je ook voor rvs-materiaal. Want we zien niet graag roest op ons product. Daarnaast verbindt rvs ook heel mooi door “vloeien”. Dit zie je vooral terug bij interieur, zoals tafels,
wasbakken etc. Let op! Wanneer je gebruik maakt van “vloeien” is het materiaal op de plaats van de las dunner dan het gekozen basismateriaal. Bij een dunne plaat gebruik je bijvoorbeeld koper om de warmte af te voeren en de vervorming te beperken.
Gassen bij het TIG lassen
Bij het TIG Lassen gebruik je een inert gas. Bij het lassen van rvs is het advies om zuiver argon (4,6 – 4,8) te gebruiken. Er zijn ook mengsels met waterstof verkrijgbaar. De flow stel je af op basis van de materiaaldikte, maar meestal tussen de 8 – 12 liter/minuut. Het is belangrijk dat we een gas voorstroomtijd en nastroomtijd instellen op onze stroombron. Een elektrische boog ontsteekt makkelijk in een sterk geïoniseerde atmosfeer. Argon heeft deze eigenschappen. Bovendien is er direct de start een beschermde omgeving voor het lasbad en de elektrodepunt. De gas nastroom beperkt de krater en koelt de onderdelen van de TIG toorts.
De nabehandeling van het RVS
Als je klaar bent met het laswerk en moet het eerst na behandeld worden. Wanneer je het zonder nabehandeling buiten legt roest het RVS alsnog. Zoals we al hebben uitgelegd, is roestvast staal een traag stollend materiaal. Dat betekent dat tijdens het stollen het smeltbad een verbinding aangaat met de buitenlucht. Als we het materiaal niet na bewerken dan gaat onze lasnaad oxideren. Roestvast staal heeft een zogenaamde oxidehuid die we beschadigen tijdens het lassen. Door te beitsen en passiveren herstellen we deze oxidehuid weer. Afhankelijk van het inzetgebied van ons product zijn er nog meer vormen van nabehandeling, zoals:
- Slijpen;
- Polijsten;
- Glasparelen