Lastips

Wat is TIG lassen?

TIG lassen

De ‘TIG’ in TIG lassen staat voor ‘Tungsten Inert Gas’. Het wordt ook wel argonarc-lassen genoemd. Bij dit lasproces wordt gebruik gemaakt van een massieve, niet afsmeltende wolframelektrode. De elektrode, de boog en het lasbad worden door een inert gas tegen luchtinvloeden beschermd. Eventueel toevoegmateriaal zoals een TIG-staaf of massieve draad wordt apart aan het lasbad toegevoegd.

TIG lasapparaten

TIG lassen is een proces wat enorm is ontwikkeld in de afgelopen jaren. Zeker met de komst van de inverter techniek. Vroeger waren de lasapparaten enorm en hadden ze in verhouding weinig vermogen en een hoog stroomverbruik. Tegenwoordig zie je kleine compacte TIG lasapparaten waar we al 200 Ampère wisselstroom uit het lichtnet halen.

Voordelen van het TIG lassen

Bij het TIG lassen krijg je buitengewoon schone lassen van zeer hoge kwaliteit. Omdat er geen slak ontstaat is er ook geen gevaar voor slakinsluitingen zodat de uiteindelijke las nauwelijks gereinigd hoeft te worden. Het lasproces wordt op praktisch alle metalen toegepast. Daarnaast leent het zich uitstekend voor zowel handmatig als geautomatiseerd lassen.

Wanneer pas je TIG lassen toe?

Het wordt veel toegepast bij het lassen van aluminium en het TIG lassen van rvs waar de zuiverheid van de las van groot belang is. Het wordt uitgebreid toegepast voor het maken van kwaliteitslassen in de nucleaire-, chemische-, luchtvaart- en voedingsindustrie.