Lastips

MMA of Elektroden lassen

Elektroden lassen

MMA lassen staat voor ‘Manual Metal Arc’ lassen. Dit is de oudste, maar meest veelzijdige booglasproces. MMA Lassen wordt ook wel elektroden lassen, handlassen of elektrisch booglassen genoemd.

De elektrische boog ontstaat tussen het uiteinde van de elektrode en het te lassen werkstuk. De metaaldruppels die via de boog in het lasbad terecht komen, worden beschermd door de gassen die vrijkomen uit de bekleding van de elektroden. De vloeibare slak die aan het oppervlak van het lasbad ontstaat beschermt tot het metaal is gestold.

Voordat er een nieuwe laslaag overheen kan, dient de slak eerst te worden verwijderd.

Inmiddels bestaat er een tal van verschillende laselektroden. De meeste zijn ontwikkeld vanwege de duurzaamheid, de sterkte van de elektroden of om de taaiheid van de las te verhogen. Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van jouw laselektroden, neem dan contact met ons op.

Het MMA lasproces vind je het meest bij ferrometalen. Het komt dus veel voor in de constructiebouw, scheepsbouw en algemene metaalverwerking. MMA lassen is een relatief traag proces, dit komt omdat de elektroden regelmatig moeten worden verwisseld en vanwege het telkens moeten verwijderen van de slak. Desondanks is het nog steeds de meest flexibele lasproces, vooral daar waar de bereikbaarheid van de lasnaad beperkt is.