Wolframelektrode voor het Tig lassen | Vroeger en nu
We lopen al heel wat jaren mee in de lastechniek, dus weten we alles van lastechniek door de jaren heen. Zo heeft de wolframelektrode verschillende ontwikkelingen door gemaakt. deze gaan we in dit artikel toelichten. Vroeger gebruikten we in de hoofdzaak 2 soorten wolframelektroden:
- Kleurcode groen: Zuivere wolfram zonder toevoegingen. Deze zijn uitermate geschikt voor het lassen van aluminium. Ze hebben een goede stand tijd bij wisselstroom met een stabiele boog.
- Kleurcode rood: Wolfram met 2% thorium oxide toegevoegd. Deze zijn zeer geschikt voor de overige materialen voor het lassen met gelijkstroom. Het thorium zorgt voor uitstekende start en las eigenschappen. Helaas is thorium oxide een radioactieve straler. Daarmee is hij gevaarlijk voor de volksgezondheid. In verschillende landen is dit inmiddels verboden. Ook het produceren van het radioactieve Thorium oxide 232 is verboden.
Na het verbod en de aanpassingen van de richtlijnen voor lasapparaten kwamen er voor het TIG lassen wel enkele problemen. Zo moest de hoogfrequent van TIG lasapparaat minder sterk. De hoogfrequent werd vervangen door een impulsgenerator. De functie van de wolfram elektrode werd nog belangrijker. Daarom is er veel onderzoek gedaan naar de laseigenschappen van verschillende toevoegingen (Dopes).
Enkele legeringselementen als vervangers voor thorium zijn:
- Lanthaanoxide
- Zirkonium
- Ceriumoxide
- En yttriumoxide
Verschillende kleuren wolframelektroden
We noemen enkele AWS-kleuren:
- Goud 1,5% Lanthaan
- Zwart 1,0% Lanthaan
- Paars 1,55% Lanthaan, 0,08% Zirkonium en 0,08% Yttrium
- Grijs 2% Cerium
- Blauw 2% Lanthaan
- Turquoise, en van deze elektrode wordt de samenstelling niet bekend gemaakt.
Dit zijn wel de meest gebruikte soorten.
Wat is de functie van de wolframelektrode?
Tijdens het TIG Lassen mag de elektrode niet afsmelten, hij moet zorgen voor een goede stroomoverdracht en een stabiele boog. Bij het starten willen we geen contact maken met het materiaal. Met een klein hoogfrequent stroompje starten we het proces op. De wolframelektrode moet bestand zijn tegen zeer hoge temperaturen, de smelttemperatuur ligt op de ± 3410°C. Dat is maar goed ook, want de temperatuur van de punt ligt tijdens het lassen rond de 3000°C. Vandaar dat de toegevoegde legeringselementen bestaan uit oxides. Deze hebben een hogere smelttemperatuur dan het basismateriaal (± 2650°C). Met de verandering van de machines en het toepassen van de juiste wolframelektrode is het nu mogelijk een perfecte las te maken.
Een paar interessante feiten
- Het is mogelijk met 1 soort wolframelektrode alle materialen te lassen.
- Het is mogelijk om de wolframelektrode bij het aluminium lassen aan te schuinen zodat de boog smaller wordt.
Door te spelen met de balansregeling halen we langere stand tijden. Langer dan bij het lassen met een zuivere Wolfram elektrode. En vaak ook nog hogere lassnelheden.
Je ziet dat de techniek niet heeft stil gestaan en dat voor ieder probleem weer een oplossing wordt gezocht. Ervaar je problemen met het TIG Lassen dan is het kijken naar de wolframelektrode zeker een aanbeveling. We komen regelmatig situaties tegen waarbij er met de verkeerde wolframelektrode wordt gelast. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor het TIG-proces. Het kan onnodig veel geld kosten, maar het kan ook ten koste van je lasapparaat gaan. Door de grote keus in wolfram elektrode is het begrijpelijk dat het soms mis gaat. Door de juiste keuzes te maken, is het TIG-lasproces op meerdere plekken in te zetten. En halen we tegenwoordig meer uit het proces dan vroeger!